Primera revista de Vaivens Femenins


Les dones han sigut i són el pal de paller de la societat rural tradicional, tot i així, l’aportació laboral, econòmica i social al territori no ha estat comptabilitzada ni en les estadístiques ni en la història. Es per això que des de Territori de Masies volem rendir homenatge a les dones que han fet part del nostre territori i de les nostres vides, posant al lloc que pertoca les múltiples activitats que han permès que siguem on som avui.

No volem deixar d’aprofitar aquest treball de memòria i anàlisi històric-social en clau femenina per posar de manifest la duresa de la vida d’algunes dones que van viure a principis de segle XX, quan les condicions de vida, fora de la modernitat actual, permetien que des de ben petites accedissin al món laboral a partir del treball domèstic, entès en el sentit més ampli, realitzant estades llargues en cases de pagès de la zona com a minyones, a vegades per poder anar a l’escola, altres simplement per ajudar a l’economia del nucli familiar propi.

Aquest projecte pretén emfatitzar en la quotidianitat de les dones dins una estructura familiar constituïda com a principal unitat productiva. La feina desenvolupada per a dones, sovint invisibilitzada i no remunerada, conforma un ampli ventall de tasques que van més enllà de tenir cura dels fills i l’entorn familiar. Les dones pageses es cuidaven del bestiar, les feines de l’hort, de fer i portar els àpats en temps de sega als camps, de recol·lectar plantes per a la prevenció i pal·liació de malalties, de posar en conserva els aliments de la matança del porc i de l’hort, de rentar la roba en un safareig o a la bassa sense sentir- se les mans pel fred, de cosir i apedaçar la roba de tota la família… en definitiva, de fer anar els engranatges del dia a dia de la família.

El projecte vaivens femenins remarca les anades i vingudes de les dones en un territori rural. Aquests vaivens s’accentuaven si el nucli familiar no tenia propietat pròpia, era el cas dels masovers i masoveres, que a través de contractes d’arrendament treballaven la terra de masos que llogaven a canvi de pagar un terç o un quart del que produïen. Aquest contractes a vegades eren molt estables però d’altres cops eren menys duradors a causa d’un context històric de canvis en la ruralitat i de la guerra i postguerra, que van desestabilitzar aquests contractes de masoveria.

Vaivens femenins és el resultat del testimoni i memòria d’una vintena de dones del Territori que a través de la seva història s’ha pogut desgranar i posar en manifest la quotidianitat de les dones de principis de XX. També s’han realitzat dos tallers de cartografia popular —un a Pinós i l’altre a Freixinet— que han ajudat a saber els camins que recorrien les dones per anar a comprar, a missa o a l’escola. Els mapes il·lustrats que acompanyen aquest projecte no son gaire representatius del territori tan disseminat que tenim, però si que ens transporten a una època i ens aporten una imatge gràfica dels vaivens recorreguts per dones.

Que Vaivens Femenins aturi per uns instants el vostre món en moviment per (re)conèixer la realitat de les dones de pagès del Territori de Masies, des de l’escola fins a les festes i actes populars.

Esperem posar així, el nostre granet de sorra en la necessària reivindicació de les aportacions de les dones de pagès a la nostra historia i a la nostra cultura. I així, des del reconeixement del passat i del present, poder imaginar i treballar per un futur on la condició de dona sigui alliberadora i no condicionant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *